Blogosfera

Mieszkanie za 500

Data dodania: 2016-04-06 19:45

W sobotę 2.04 na Kongresie Samorządowym Lewicy SLD przedstawił założenia do projektu programowego budowy tanich mieszkań na wynajem. Założenia te będą konsultowane w samym Sojuszu jak i ze wszystkimi środowiskami zainteresowani kompleksowym rozwiązaniem problemu dostępu do tanich mieszkań w Polsce. Projekt zaadresowany jest do młodego pokolenia „na dorobku”, któremu w ten sposób chcemy dać szansę startu życiowego.

Mieszkania w Polsce są wciąż zbyt drogie. Przeciętne miesięczne wynagrodzenie nie wystarcza na nabycie 1 m2 mieszkania, a za miesięczną pensję śmieciową można kupić 38 cm kwadratowych mieszkania. Jednocześnie zwiększone wymagania przy udzielaniu kredytów hipotecznych, niepewność na rynku pracy oraz słabsze perspektywy wzrostu gospodarczego sprawiły, że trudniej uzyskać wymarzone „m”.

Program przedstawiony przez SLD ma na celu stworzenie realnych szans na własny kąt, głównie dla ludzi młodych. Program daje realną możliwość zasiedlenia mieszkania bez kredytu, za niską cenę. Program wychodzi naprzeciw potrzebom młodych osób, nisko i średnio zarabiających, dając im możliwość założenia rodziny i nie przywiązując na stałe do jednego miejsca zamieszkania.

Jak można byłoby skorzystać z programu?

Jest to forma najmu 40 metrowego mieszkania za 500 zł miesięcznie. Wyposażenie mieszkania mogłyby być realizowane wg standardu oferowanego przez wykonawcę, lecz przyszły najemca miałby możliwość podwyższenia na koszt własny standardu wykończenia i wyposażenia łazienki oraz kuchni.

Do zakwalifikowania do programu nie potrzebna byłaby żadna zdolność kredytowa ani nawet stała umowa o pracę. Wystarczyłby miesięczne dochody pozwalające opłacić kwotę 500 zł.

Najemca mógłby po określonym czasie wykupić mieszkanie, albo zrezygnować z niego jednocześnie uzyskując zwrot poniesionych kosztów wykończenia.

Jak finansowany byłby ten Program?

Przyjmujemy powierzchnię mieszkania ok. 40 m2, przy koszcie budowy do 3 tys. zł za m2, oddawanego w stanie deweloperskim wykończonym.

Udział materialny Gminy w projekcie może praktycznie ograniczyć się do wniesienia aportem gruntu, na którym budowane będą budynki mieszkalne, a także do doprowadzenia niezbędnej infrastruktury technicznej.

Program finansowałby samorząd, ze środków własnych lub z wykorzystaniem preferencyjnego kredytu. Tego typu program wymagałby ze strony państwa wypracowania specjalnych linii kredytowych w porozumieniu z sektorem bankowym. Samorządy wnosiłyby grunty, dostęp do mediów, środki własne finansowe lub kredytowe.

Zobacz profil polityka: Bogusław Liberadzki